ФК "Палас" - Рудозем

ПРОЕКТ ЗА РАЗВИТИЕ

НА ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПАЛАС” – ГР. РУДОЗЕМ

            Футболен клуб „ПАЛАС” е учреден през 2011 година със Съдебно решение №61/ 26.09.2011 год. и  седалище гр. Рудозем, ул. „Васил Левски”.

Основната спортна дейност на клуба е футбол, като най-популярният спорт в света. Ето защо много успешно би могъл да се използва, като средство за възпитание на младото поколение.

Това е и една от основните цели на нашата школа за детски футбол: да възпитава от най-ранна детска възраст любов към спорта, която да мотивира децата към физическа активност, да изгради у тях цени нравствени качества и по този начин да се превърне в основна превенция срещу опасностите на улицата в съвременния свят. Всички знаем, че най-добрата превенция е тази, която идва от самосъзнаниета на човека, а не тази, която се налага от нравствени и етични норми норми на поведение. Когато още от ранна детска възраст, детето се занимава системно с футбол, много по-голяма е вероятността то да продължи да се занимава и в училищна възраст. По този начин то ще продължи да се развива физически и нравствено и ще расте здраво и щастливо.

            Други основни цели на нашия клуб е пълноценното и хармонично развитие на десткия организъм, както  и създаване на навици за работа в екип, толерантност и анти расизъм.

            Стремежът ни е да работим в спокойна и позитивна атмосфера и така да мотивираме максимално децата към активно участие в изпълнението на всички поставени задачи. Много важно е таланта да бъде открит своевременно и да се работи системно и последователно за развитието му, като по този начин ние подготвяме нашите възпитаници за евентуално преминаване в школите на водещи футболни отбори, както в България така и в чужбина.

С новоизградените спортни съоражения, доброто взаимоотношение с Общинска администрация Рудозем, спокойното място и чиста природа, ние ставаме отлично място за развитие на един спортен център или футболна школа. Наща цел е  от тези ресурси да се възползват освен децата от Община Рудозем, също така и децата от останалите райони от Южна България, като пример четири деца от Гоце Делчев и едно от Ардино, освен това ние ставаме привлекателни за чужди отбори от страната и чужбина и за провеждането на спортни турнири, подготовки и лагери.

            С така описания модел на работа ФК „ПАЛАС” гарантира правилното развитие на израстващия организъм, укрепване на здравето, изграждане на много морално-волеви качества, както и възпитаване на любов към футбола и спорта като цяло. Факт е, че в нашия клуб са картотекирани 85 играчи, които са разделени на четири възрастови групи:

І група – юноши: 20 деца, родени 1996 – 1998 год.;

ІІ група – деца: 25 деца, родени 1999 – 2001 год.;

ІІІ група – подготвителна група: 20 деца, родени след 2001 год.

ІV група – втора подготвителна група – 20 деца родени след 2004 г.

    

За времето, през което спортният ни клуб се изявява самостоятелно ние имаме следните участия и постигнати резултати:

 

2010 година:

Участие в Областно футболно първенство /ОФГ/ в гр. Смолян. Участващи  8 отбора от Смолянска област.

Класиране – ІІ място.

Участие в Националния турнир „Данониада – 2010” – зона Пловдив.

Участващи 24 отбора.

Класиране – ІІ място.

Участие  в турнира на „Кока Кола”.

Класиране – ІІ място

 

2011 година:

Участие в Областно футболно първенство в гр. Смолян

Класиране – І място.

Участие в Националния турнир „Данониада – 2011” – зона Пловдив.

Класиране – ІІ място.

Представянето ни в турнира бе повече от успешно, имайки предвид скромните ни финансови възможности. Малко не ни достигна да се превърнем в голямата изненада за цяла България, но се превърнахме в приятната изненада за много футболни специалисти, които наблюдаваха турнира, сред които и Петър Зехтински. Бе проявен интерес от някои от големите футболни отбори за привличане на футболисти от нашая тим. За отбелязване е и факта, че на финала загубихме от „Локомотив” Пловдив, които станаха национален първенец и придставиха България в Испания. Бяхме преодолели съперници като „Ботев” Пловдив, „Марица и други силни школи.

Участие в турнира на Асоциацията на българските футболисти, организиран от Министерството на спорта и БФС, проведен в гр. Смолян.

Класиране – І място.

Нашият играч Елмир Мустански бе избран за най-добър играч на турнира. В София той бе официално награден лично от големият български футболист Бончо Генчев на церемонията по награждаване на най-добрите малки футболисти от цялата страна.

2012 година:

Участие в Областно футболно първенство в гр. Смолян

 Класиране – І място – деца родени 1997-1998 год.

Участие в Областно футболно група в гр. Кърджали

Класиране – ІІ място – юноши мл. възраст /1996-1998 год./

Участие във футболен турнир „Не на расизма” – Анталия, Турция.

Класиране – ІІІ място.

Участие  в турнира на „Кока Кола”.

Класиране – ІІ място

    Смятаме, че за краткото време на съществуване на спортния клуб сме постигнали значителни спортни успехи и се доказахме като водещ и най-популярен спортен клуб в Смолянска област. На турнира в Турция под надслов „Не на расизма”, организиран под патронажа на УЕФА и ФИФА, ФК „ПАЛАС” бе обявен за най-бързо развиващия се и проспериращ футболен отбор.

  

2013 и 2014 г.

Децата на ФК Палас, гр. Рудозем са областни първенци на Смолян, а формацията на юноша старша възраст, заемат престижното трето място, сред силните школи на Ботев Пловдив, Локомотив , Марица, Спартак – Пловдив.

За отбелязване е , че капитана на юнашите на старша възраст Семир Павлов заедно с голмайстора на отбора- Нежми Еминов, продължават своето спортно- образователно развитие в Република Турция. Две от момчетата голмайстори при децата 1999 Ерик Смилянов и Йоан Парев се състезават в елитна юношеска група за отбора на Векта Пловдив. В момента Ерик Смилянов е голмайстор на отбора си.

 

Краткосрочните цели, които сме си поставили за сезон 2015 – 2016 година са следните:

– Спечелване на турнира на Областната футболна група /ОФГ/;

– Достойно представяне в първата петица на турнира Зона Пловдив;

– Амбицията ни е сформиране на отбор – мъже и влизането им във „В” –републиканска футболна група.

            Някои от вижданията ни за развитието на ФК „ПАЛАС” в дългосрочен план са:

  • Основаване и развитие на добра футболна школа, която да стане водеща в Южна България;
  • Закупуване и оборудване на подходяща база за по-добра подготовка на нашите възпитаници и провеждане на спортни лагери на водещи отбори. Това ще даде възможност за генериране на допълнителни средства за издръжка на дейността на клуба.
  • Предоставена ни е възможност от Общинска администрация – гр. Рудозем за дългосрочни концесионни права върху футболния стадион в града при осигуряване на финансови средства от наша страна.
  • Закупуване на сграда за пансион, за децата идващи извън Рудозем и отваряне на спортна паралелка в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Рудозем
  • Създаване и развитие на други видове спортове, които са заложени в регистрацията на клуба и има проявен интерес от децата

            Считаме, че дейността ни е обществено значима и затова търсим съдействие за осигуряване на средства както от заинтересовани институции, така и от бизнеса. Тези средства ще подпомогнат съществуването и развитието на клуба, както и реализирането на поставените цели, и в крайна сметка да дадем на децата алтернатива за избягване на вредното влияние на улицата, като в същото време им зададем посока, в която те да намерят своята бъдеща реализация.

    Цялата дейност на ФК „ПАЛАС” е под администрирането и контрола на Българския футболен съюз.

Резултати

Premier League
2019

Premier League
2018

Premier League
2019

Premier League
2018

Първенство
Регионална група U-9
Сезони
2020 / 2021